Algemene informatie
NEST-NL is een kortdurend onderzoek van de Universiteit Utrecht naar de gezondheid van verpleegkundigen en een vervolg op de Nightingale Studie.
De Utrechtse onderzoekers zullen aan de hand van gepersonaliseerde metingen, die door verpleegkundigen en verzorgenden thuis worden uitgevoerd, een groot aantal gegevens verzamelen. Het onderzoeksteam hoopt hiermee het verschil in blootstellingen in de werk- en leefomgeving tussen mensen die nachtdiensten werken en mensen die geen nachtdiensten werken, en wat de impact hiervan is op hun gezondheid, verder in kaart te brengen.
Er zal specifieke aandacht zijn voor de invloed van blootstelling aan licht tijdens de nacht en de daaropvolgende mogelijke biologische verstoring van het dag- en nachtritme.
Wie kan deelnemen?
U kunt deelnemen als u reeds deelnemer bent van de Nightingale Studie, in Nederland woont en 18 jaar of ouder bent.
Daarnaast is het noodzakelijk dat u tijdens het onderzoek als verpleegkundige of verzorgende aan het werk bent. Indien u (tussentijds) stopt met dit werk of als u met langdurig verlof gaat tijdens het onderzoek, kunt u helaas niet meedoen.
U moet beschikken over een smartphone of tablet met Android 5.1 of hoger OF iOS 10 of hoger, met toegang tot het internet.
Duur van de studie en belasting voor deelnemers
U wordt gevraagd in totaal vijf dagen deel te nemen aan de studie. We zullen een deel van de deelnemers vragen om daarnaast nog een aanvullende korte test te doen. Indien dit op u van toepassing is, zult u hier in een later stadium meer informatie over ontvangen.
Gepersonaliseerde metingen
We vragen deelnemers zelf thuis gegevens te verzamelen via een aantal gepersonaliseerde metingen. Uitgebreide informatie over deze informatie is te vinden op de pagina deelnemersinformatie.
- Afnemen bloed via vingerprik
Wij vragen elke deelnemer om zelf een beetje bloed af te nemen. Er zijn ongeveer vier bloeddruppels nodig. Om het bloed te verzamelen ontvangen deelnemers een zelfafnameset met materialen voor een vingerprik.
- Afname van een haarlok
Wij vragen elke deelnemer om een haarlok af te staan. Het afstaan van een haarlok is optioneel. Indien deelnemers geen haar willen afstaan, kunnen zij gewoon meedoen aan de NEST-NL studie.
- Dragen van een siliconen polsbandje
Wij vragen deelnemers om gedurende vijf dagen een siliconen polsbandje te dragen.
- Lichtsensor
Een aantal deelnemers zal (willekeurig) worden geselecteerd voor het dragen van een lichtsensor.
- Cognitieve test
Indien u bent geselecteerd voor deelname aan de subgroep (selectie hiervoor gebeurt willekeurig) dan wordt er van u verwacht dat u een cognitieve test uitvoert. Deelname aan de cognitieve test neemt ongeveer 10 minuten in beslag en zal plaatsvinden via beeldbellen.
Overige informatie
- NEST-NL zal uitgevoerd worden door het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) van de Universiteit Utrecht
- De studie maakt deel uit van het Europese EPHOR project. Aan dit project werken negentien onderzoeksinstellingen uit twaalf verschillende landen mee. Voor het onderzoek naar nachtwerk wordt samengewerkt met ISGlobal in Spanje, Karolinska Institutet in Zweden, het Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) in Denemarken, Universiteit Leuven in België en de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) in Nederland.
- De studie wordt gefinancierd door de Europese Unie.
- Onderzoekers betrokken bij zowel NEST-NL als het EPHOR project zullen de onderzoeksdata gaan analyseren.
- De Medisch Ethische Toetsingscommissie van het UMC Utrecht heeft het studieprotocol beoordeeld en aangemerkt als niet-WMO plichtig.